Publicerad den

Jobba med mode

Modeindustrin har idag väldigt stor makt och är en stor och bred industri. Det betyder att du som är intresserad av mode har stora möjligheter att jobba med det. I den här delen kommer du att få några exempel på yrkestitlar som på olika sätt jobbar med mode.

Stylist

En stylist är en person som jobbar med att ta fram outfits till sina kunder, som kan variera. Det kan vara allt från att styla en tv-produktion till att styla en modell inför en modeplåtning till att klä en kändis som ska visa upp sig i ett offentligt sammanhang. Förutom att du jobbar med att sätta ihop utstyrslar behöver du ha bra kunskaper om textilier och veta hur du går tillväga för att plagget ska sitta bra på kunden. Det är till exempel bra om du kan sy. Sedan behöver du också ha bra social kompetens eftersom du jobbar nära andra människor. En stylist behöver inte ha någon särskild formell utbildning för att få jobb, men det finns många bra utbildningar som är bra att ha i bagaget för att du ska få bra kunskaper om mode.

Kläddesigner

Om du är kreativ, påhittig och tycker om att jobba med händerna kan kläddesigner vara en passande yrkestitel för dig. En kläddesigner jobbar med att ta fram olika typer av plagg inför den kommande säsongen. Kläddesigners kan jobba för ett stort klädföretag, modehus eller ha ett eget företag. Det krävs ingen formell utbildning för att bli en lyckad kläddesigner, många är självlärda. Men det finns många bra utbildningar du kan gå som ger dig bra kunskaper om kläddesign. Som kläddesigner behöver du också vara en lagspelare eftersom du behöver samarbeta med andra i ditt team för att kollektionen ska bli så bra som du tänkt dig.

Säljare

Ett annat bra sätt att jobba med mode är genom att sälja mode. Du kan till exempel jobba i en klädbutik där du ger råd till kunder och säljer kläder. Som säljare behöver du vara stresstålig, ha ett intresse för mode och vara bra på att sälja. Du behöver inte ha någon utbildning för att få jobb som säljare, men om du är tonåring och har ditt gymnasieval framför dig kan det vara en bra idé att läsa handelsprogrammet som ger dig bra baskunskaper som är användbara när du jobbar som säljare.