Publicerad den

Om mode

Ordet mode har sitt ursprung från latin och betyder ungefär sätt, fason, mått eller gräns. Ordet används för att beskriva något som går i samklang med tidens ideal. Alltså något som är modernt och är typiskt för vår tid.

Många ser framför sig en modell på en catwalk eller en kändis på ett tidningsomslag när de hör ordet mode. Men faktum är att ordet kan användas för allt som är trendigt och modernt. Till exempel kläder, men också sminkningar, inredningsdetaljer, frisyrer och konst. Mode är alltså något som speglar vår kultur och är i ständig förändring.

Modehistoria

Eftersom modet har varit i ständig förändring så kan vi se tillbaka på olika tidseror och summera det i olika typer av klädesplagg som var typiska för den tiden. På 1980-talet var det väldigt trendigt att bära axelvaddar som gav både män och kvinnor bredare axlar. Medan på 1600-talet in på 1800-talet kunde kvinnors siluett se olika ut och kvinnor använde olika typer av kjolar och ställningar för att deras höfter skulle se bredare ut.

Mansmodet och kvinnomodet har nästan alltid sett olika ut. Men faktum är att ända in på medeltiden så bar män och kvinnor liknande plagg. Det var först på medeltiden som människor började bära kvinnligt kodade eller manligt kodade plagg. Det var till exempel först på medeltiden som kvinnor började bära klänningar som var anpassade efter kvinnors siluetter och kunde visa mer kvinnliga former än vad de gjort tidigare. Innan medeltiden bar både kvinnor och män tunikor och byxor. Men det var alltså på medeltiden som klänningen kom. Männen behöll tunikan ett bra tag till men så småningom blev det till en skjorta.

Fram till 1600-talet bar de flesta kläder av enkla färger som gick att finna i naturen. Men på 1600-talet började åtminstone överklassen att bära mer färg på sina kläder.

Kvinnomodet har nästan alltid inneburit att kvinnors kroppar inte ska se ut som de naturligt gör. Kvinnomodet har inneburit stora höfter, smala midjor och stora byst. Män har alltid haft det betydligt lättare att klä sig i jämförelse med kvinnor. Men på 1700-talet var det ett ideal bland män att deras vader skulle exponeras och gärna vara markerade. Detta resulterade i att det fanns lösvader att köpa för att vaderna skulle se extra muskulösa ut.

Modernt mode

Det dröjde ända fram till 1920-talet som kvinnor började att bära byxor. Något annat som skedde på 1920-talet vad gäller kvinnomodet är att korsetten började att bytas ut mot en bysthållare. På 1900-talet har modet sett olika ut och det har aldrig varit så tydligt att mode och trender kommer och går. Idag tar vi in mode från flera tidseror, till exempel 1970-talets utsvängda jeans och 1990-talets grungemode.